Astigmatizem je bolezen oči, ki lahko nastane z leti ali pa z okvaro in največkrat z rojstvom. Oseba z astigmatizmom ne vidi robov predmetov in ne globine, saj so očesne leče nepravilno ukrivljene. Diagnoza astigmatizma je danes zelo pogosta, saj je ta oblika slabovidnosti zelo razširjena.  Astigmatizem se korigira s posebnimi cilindričnimi lečami, da pa se ga tudi zmanjšati z vajami ali celo povsem odpraviti, kar so že bili primeri. Da bi korigirali to bolezen oči pravilno, potrebujete res dobrega strokovnjaka okulista, ki si bo vzel čas in vas premeril v vse smeri kar se vida tiče, ter na vas preizkusil veliko leč, da boste lahko normalno videli.

astigmatizem

 

Vas pogosto boli glava in ne veste zakaj? Velikokrat so lahko vzrok takim glavobolom tudi oči, slabovidnost ali napačna očala, še posebej očala za vse daljave, ki so kombinirana. Astigmatizem pogosto je vzrok za glavobole in migrene, aj se preveč napenjano oči, zaradi slabega vida pa je človek tudi preveč v stresu.

Kaj dejansko je astigmatizem? Gre za to, da pri astigmatizmu niso vse očesne mišice enako močne in ne delujejo sinhrono. Imamo jih šest, da oko obračajo in ga stiskajo v več smereh, zato da se leča lahko razteguje ali krči, ko gledamo različne daljave in da je slika, ki pade na možganski center za vid vedno ostra. Oris astigmatizmu opa zaradi nepravilno ukrivljene leče in roženice slika pade ali pred center za vid ali za njega. Tako nastaneta kratkovidnost in daljnovidnost. Astigmatizem ja je le še dodatna oslabitev vida tako, da pacient ne vidi robov predmetov, saj je očesno zrklo zaradi popuščanja določenih mišic jajčaste torej nepravilne oblike. 

Astigmatizem se da korigirati z očali, ki pa moraj obiti res kakovostna, kajti lahko povzročijo silne glavobole in migrene, če niso v redu, še posebej, če je dioptrija premočna, zato zelo skrbno izberite okulista, kajti imate samo ene oči, te pa boste rabili še dlje časa, mar ne?