Pri hišah se mora namestiti tudi čistilne naprave, da prečistijo vse odpadne vode. Ker pa ima vsako gospodinjstvo drugačne navade in drugačno število ljudi, obstajajo različne čistilne naprave. Obstaja betonska in biološka čistilna naprava – cena med njima se razlikuje. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, od vsakega gospodinjstva pa je odvisno, za katero se bodo odločili. Glavna razlika med njima je ta, da je betonska čistilna naprava narejena iz betona, medtem, ko je biološka čistilna naprava narejena iz plastike.

čistilna naprava cena

Betonska in biološka čistilna naprava – cena, ki jo lahko pričakujete?

Na grobo obstajata dve vrsti čistilnih naprav – betonska in biološka čistilna naprava. Cena pa ni pogojena samo na vrsto čistilne naprave, ampak tudi na njeno velikost. Glede na to, koliko ljudi je v gospodinjstvu in koliko ima hiša povprečno odpadnih voda, se določi, kakšna čistilna naprava bi bila najbolj primerna za posamezen objekt. Tu se tako upošteva, ali objekt uporabljate vsakodnevno, ali je to zgolj vikend, ki ga uporabljate le redko. Povprečno lahko pričakujete, da boste za čistilno napravo odšteli med 1500 in 3500 €.

Ali je za vas bolj primerna betonska ali biološka čistilna naprava?

Ko se odločate za betonsko ali biološko čistilno napravo morate vedeti približne razlike med njima. Betonska čistilna naprava je narejena iz betona, medtem, ko je biološka čistilna naprava narejena iz plastike. Na splošno so betonske čistilne naprave bolj vzdržljive in prenesejo težje obremenitve. To pomeni, da jih lahko vgradite bolj v globino. Prav tako je za betonske čistilne naprave značilno, da ne povzročajo zvokov in nimajo neprijetnega vonja. Betonske čistilne naprave ni potrebno čistiti in je zato priljubljena čistilna naprava. Cena je v povprečju višja, kot za biološko čistilno napravo.

Biološka čistilna naprava ima tudi svoje prednosti in sicer je v primerjavi z betonsko bolj kompaktna in lažja. Lahko jo vgradimo v težko dostopna območja in zato je odlična izbira za tiste, ki živijo v bolj goratih predelih. Tudi sama vgradnja načeloma traja manj časa, kot pri betonski čistilni napravi in je zato priljubljena za vikende in počitniške hiše, kjer želimo čistilno napravo postaviti čim prej. Od vas je torej odvisno, za katero čistilno napravo se boste odločili, glede na vaše zahteve.