Hemoroidi ali tako poimenovana “zlata žila” so navadna anatomska struktura v našem telesu. Hemoroidi oz. zlata žila so blazinice, ki med normalnim delovanjem pomagajo pri odvajanju blata iz telesa. To pomeni, da ima vsak hemoroide, vendar pa ne povzročajo vsem težave. Pri zdravljenju hemoroidov se moramo zavedati, da njih ne moremo na nikakršen način popolnoma odstraniti. Na voljo različne metode, ki nam pomagajo pri zdravljenju hemoroidov, vendar pa te metode samo zmanjšajo hemoroide in preprečijo, da bi nam povzročali težave.

Hemoroidi

Hemoroide delimo na notranje, ti hemoroidi so v notranjosti analnega kanala ter na zunanje hemoroide, ki pojavljajo na kožnem delu izven analnega kanala.

Zunanji hemoroidi po navadi nastanejo zaradi obolenja z neznano etiologijo. Najpogosteje gre pa za prepletanje vplivov načina življenja vrste hrane, urejenosti prehrane, nerednega odvajanja hrane, stresa in dednosti. Običajno nastanejo zelo hitro in na mestu, kjer nastanejo, nastanejo tudi boleče otekline.

Otekline so zelo napete in čvrste. Možno je, da te opekline lahko dosežejo do nekaj centimetrov v premeru. Oteklina je zelo boleča na dotik s katero koli površino in zaradi tega je sedenje ne mogoče. Omogoča samo sedenje na posebnih blazinah, ki omogočajo, da se oteklina ne dotika nikakršne površine.

Nekateri so lahko tudi napolnjeni s krvjo. V takih primerih lahko že sami ob pregledu z ogledalom opazimo vijoličasto obarvanje oteklin. Strokovno jih poimenujemo trombozirani hemoroidi. Občasno lahko pride do tega, da samodejno predrejo in se takrat iz njih izlije kri. Količina krvi je lahko precejšna in včasih so lahko tudi prisotni krvni strdki.

Za zdravljenje zunanjih hemoroidov se uporabljajo posebne tablete. Kot so recimo Detralex, ki okrepi steno hemoroidov in jih tako stabilizira. To zdravilo lahko kupite v kateri koli lekarni brez recepta. To zdravilo jemljete po posebni shemi za akutni hemoroidni sindrom. To je vse opisano v navodilih za jemanje Detralexa. Poleg tega se tudi svetuje uporaba posebni proti hemoroidnih svečk in mazil. Mazila in svečke lahko kupite v lekarni ali pa vam jih predpiše osebni zdravnik.