Vsaka novopečena mamica se prej ali slej sreča tudi z uporabo prsne črpalke. Električna črpalka je pripomoček za dojenje, ki omogoča, da si mati mleko izčrpa po potrebi. Črpanje mleka je smiselna odločitev saj je dojenje zdravo za otrokov razvoj. Otroci, ki niso dojeni so namreč bolj dovzetni za okužbe – materino mleko je namreč prilagojeno posameznemu organizmu otroka ter tako točno ve, katera hranila otrok potrebuje. Otroci dnevno zaužijejo okoli 160 mililitrov materinega mleka na kilogram telesne teže. Običajno imajo dojenčki raje pogostejše in manjše obroke – kar pa za mati žal ni vedno izvedljivo. Vsakdanje življenje ter hiter tempo nas silijo, da se prilagajamo okoliščinam, tako pa dojenje ni vedno mogoče takrat, ko bi otrok to potreboval. Takrat nam lahko pride prav, da imamo materino mleko že na voljo. 

prsne-crpalke

Prsne črpalke se med seboj razlikujejo glede na način delovanja. Nekatere terjajo ročno uporabo, spet druge pa delujejo na elektriko. Vsekakor je odločitev odvisna od potreb posameznice. Pomembno je, da pred nakupom preverite kakšne možnosti so na voljo, kasneje pa se odločite na podlagi osebnih preferenc. Tako, na primer, izberite lažjo črpalko, če jo boste pogosto nosile s seboj v službo. Če v bližini ni vedno električne vtičnice, se raje odločite za ročno črpalko itd. Če želite skrajšati postopek izčrpavanja mleka, se lahko odločite za prsne črpalke, ki delujejo na obeh dojkah hkrati. Motorne oz. električne prsne črpalke običajno delujejo z manj cikli na minuto, uporabnica pa mora pred vsako uporabo tudi sama sprostiti vsesavanje s pritiskom na gumb. Same po sebi so tovrstne črpalke nekoliko cenejše, potrebujejo pa redno vzdrževanje in menjavo po potrebi. 

Zavedati se je potrebno, da je črpanje veščina, ki se jo je potrebno priučiti. Vsako telo se mora na uporabo prsne črpalke privaditi, vaja pa dela mojstra, zato ne bodite razočarane, če prvo črpanje ne bo prineslo dobrih rezultatov. Z vsakdanjo uporabo črpalke se tudi veščine urijo, tako boste lahko po večkratni uporabi med tem delale še veliko drugih reči.