Kako izbrati udobne in obstojne pohodne čevlje?

Kvaliteta izdelkov se pogosto izkaže za ključno lastnost pri nakupu – pohodni čevlji nikakor niso izjema. Prav na tem področju je namreč še posebej pomembno, da izberemo vzdržljive in odporne čevlje, ki se bodo dobro izkazali. Pravzaprav je pametno kupiti kar dva para, če najdemo čevlje, ki nam zares ustrezajo. Seveda pa moramo najprej paziti na celo vrsto lastnosti, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo s čevlji pri uporabi.

Lahko seveda rečemo, da je treba izbrati udobne in obstojne pohodne čevlje, a v praksi je tudi to povsem odvisno od predvidenega namena. Čevlje je treba izbrati glede na to, za kaj jih nameravamo uporabljati, saj se pohodni čevlji za večdnevne visokogorske ture bistveno razlikujejo od tistih, s katerimi se bomo opremili za popoldanski sprehod na bližnji grič.

Pohodni čevlji

Udobje, primerno namenu

Pohodni čevlji, ki jih nameravamo uporabljati v zahtevnejših razmerah in daljših turah, bodo izpostavljeni večjim obremenitvam. Pomembno je torej, da so dobro podloženi in se lepo podajo na nogo. Ključnega pomena je, da imamo čevlje priložnost preizkusiti, čeprav udobje v trgovini ni zagotovilo, da se bodo čevlji dobro obnesli tudi pri zahtevnejši uporabi.

Čevlji za manj zahtevno hojo ali tek v naravi so bistveno manj podloženi, včasih sploh niso oblazinjeni, saj tako omogočajo natančnejši in zanesljivejši stik s podlago pri hitrem premikanju. To pride v tem primeru bolj do izraza kot pa pri večjih pohodnih čevljih, ki morajo biti nekoliko bolj ojačani, da ostri kamni in druge ovire na podlagi ne motijo dolgotrajne hoje.

Vzdržljivost čevlja je vredna višje cene

Vzdržljivost pohodnih čevljev težko ocenimo na prvi pogled. Do neke mere se lahko zanesemo na blagovne znamke in ceno – če gre za izdelke priznanih proizvajalcev in s temu ustrezno ceno, bo tudi kakovost verjetno zadovoljiva. Sumljivo poceni čevlji se običajno izkažejo za neuporabne, vsaj za tiste, ki želijo z istimi čevlji opraviti več kot le eno turo.

Seveda so nekateri pohodni čevlji znani kot posebej kakovostni. Pred izbiro se je smiselno dobro informirati, lahko se zanesemo tudi na mnenja drugih uporabnikov. Ne smemo pa se pri izbiri pohodnih čevljev prenagliti, saj gre za pomembno odločitev, ki bistveno vpliva na zadovoljstvo pri pohajkovanju v naravi.