Atopični dermatitis in njegovi znaki se pogosto začnejo s suho koži in srbečico, ki ob praskanju postane vneta, rdeča in razdražena. Ta bolezen pogosteje prizadene majhne otroke, kot pa odrasle. Poleg naštetega so lahko znak bolezenskega stanja tudi majhne bulice iz katerih teče tekočina ali pa se naredijo hraste. Podobne so žuljem in za njimi trpi kar 90 odstotkov posameznikov še preden dopolnijo 5 let. Atopični dermatitis in njegovi začetki se lahko zavlečejo v odraslost, vendar se skoraj nikoli ne pojavi pri odraslih osebah. Pogosto se to pojavi pri osebah, ki imajo družinske člane obolele za astmo, senenim nahodom ali atopičnim dermatitisom. 

atopični dermatitis

Ta bolezen je pogostejša pri ljudeh, ki živijo v krajih, ki so onesnaženi (mesta,…). Pojav tega bolezenskega stanja je lahko tudi to, da je prišlo do okužbe z bakterijo Staphylococcus Aureus. Atopični dermatitis se lahko zato pojavlja na več različnih mestih, predvsem je to odvisno od starosti človeka. Le- ta se pri majhnih otrocih najbolj pojavlja na lasišču. obrazu, kolenih in komolcih, pri malo starejših pa na vratu, zapestju, komolcih, kolenih, zadnjici in gležnjih. Atopični dermatitis se pri odraslih pokaže na pregibih komolcev ali kolen ter na vratu in očeh. Ker je koža v večji meri razdražena in suha, zato v tem bolezenskem stanju, pri odraslih pokrije večji del telesa. Lahko se pojavi tudi na rokah. 

Sama bolezen je neprijetna, poslabšajo pa jo lahko različni alergeni, kot so pršice, živalska dlaka, prah, alergije na živila, mleko, sojo, jajca, ribe, žita, arašide in tako dalje. Velikokrat je vzrok tudi stres, ki ga imamo v vsakdanjem življenju čedalje več, saj ga to povzroča moderno življenje. Atopični dermaittis se tako pojavlja v različnih oblikah, odvisno od njegove intenzivnosti. V blagem stanju ga lahko ozdravimo sami s pomočjo goste kreme in mazil, ki so namenjene suhi koži. Če je bolezen v hujši obliki pa je najbolje, da poiščete zdravniško pomoč. Le-ta vam bo dala tako ustrezne napotke za nadaljnje ukrepe.