Animirana nanizanka ali animacija nastala na Japonskem se imenuje anime. Razvil se je iz Japonskih stripov imenovanih mange, ki se berejo v nasprotni smeri, kot navadni stripi in knjige. Dandanes so zaradi prilagajanja osebnosti določenim likom ljudem animeji prirasli k srcu in se s tem razširili ne le znotraj japonske temveč tudi po vsem svetu. Animeji so zelo podobni navadnim animiranim serijam, vendar ima anime veliko posebnih  lastnosti.

Prodajali so se na kasetah in na DVD-jih, sedaj pa jih lahko poiščemo tudi na spletu in na medijah kot je YouTube. Dandanes so žanri animejev zelo različni, saj za vsak žanr knjige ali/in filma obstaja tudi anime s tem žanrom.

Žanri animejev so lahko znanstveno fantastični, romantični, pa tudi animeji o robotih, zgodovini, kuhanju, vrtnarstvu, mitologiji in še o veliko rečeh. Zelo priljubljeni so postali animeji o šolskih zgodbah imenovani yandere, ki so po navadi trgični in imajo kot večina animejev uničujoč/apokaliptičen konec.

animeji

Ena izmed posebnosti animejev je, da imajo liki v njih velike oči. To je zato, ker pravijo, da so oči zrcalo duše in zato imajo vsi bolj dobri liki v njih večje in bolj okrogle oči, ko imajo bolj slabi liki rahlo manjše (a še vedno velike) ter neprijazne oči.

Druga izmed posebnosti pri animeji je to, da so liki v njih bolj nevtralni in se ne razdeljujejo na slabe in dobre vloge, ker je tudi v svetu tako, da ima vsak svoj prav.

Prav tako imajo liki v animeji različne lase in nekateri celo obarvane v zanimivih in pestrih barvah. Še ena značilnost likov iz Japonskih animiranih serij je tudi to, da so večinoma obrobljeni z črno barvo.

Ker pa so si ustvarjalci animejev morali pomagati s triki, da bi privarčevali na materialu, so v posebnih prizorih uporabljali le barvna ozadja ali približali obraz lika, zato pa je tudi to postalo ena izmed lastnosti in posebnosti le teh. Zaradi mang so nastali animeji in iz animejev je stil risanja mang postal bolj znan po svetu in zaradi tega je nastal tudi stil risanja imenovan chibi kar je skoraj nasprotno od manga stila.

Manga stil risanja je eleganten in čeprav imajo liki velike oči, lepota še vedno prevladuje pred srčkanim.

Chibi stil risanja pa ima značilna razmerja med glavo in telesom. Glava je tako velika kot preostalo telo, prav tako večino obraza zapolnjujejo velike oči, ki po navadi vsebujejo razpršene leske svetlobe (bele pike ali zvezde).