Poznamo veliko bolezni, ki so med ljudmi dokaj pogoste. Sem spada tudi artritis, ki se pojavlja pri vseh starostnih skupinah. Več informacij o artritisu si lahko preberete na spletu in drugem gradivu, saj je to stanje, ki lahko vodi v različna bolezenska stanja. Kot omenjeno, se lahko z artritisom srečajo osebe iz vseh starostnih skupin, zagotovo pa je najbolj prisoten pri starejši populaciji. Ko se bolezen odkrije in diagnosticira, jo je treba začeti hitro zdraviti. Tako se prepreči velik napredek in lahko se zaustavi ali pa upočasni. Vsekakor je hitro ukrepanje najboljši način, da se prepreči nastanek resnejših bolezenskih stanj.

artritis

Kaj je artritis?

Ko se govori o artritisu, se misli na vnetje sklepov. To vnetje povzročajo revmatične, vnetne ali degenerativne bolezni in je v Sloveniji na žalost zelo pogosto bolezensko stanje. Vneti sklepi se pojavijo zaradi različnih razlogov in tak sklep postane ob vnetju pordel, boleč in otekel. Če se to nadaljuje, se lahko pojavi tudi manjša gibljivost v sklepu, pa okorelost in celo deformacija ali resnejše poškodbe. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno čimprejšnje zdravljenje. Deformirani in poškodovani sklepi lahko namreč močno ovirajo gibanje in povzročajo kronične bolečine, ki so za človeka zelo neprijetne.

Simptomi artritisa

Artritis diagnosticira zdravnik. K njemu pa se je treba naročiti, če opazite določene simptome. Morda nek simptom sam po sebi ni znak, da gre za artritis in lahko je to znak, da gre za neko drugo bolezen. Lahko je to tudi trenutni odziv telesa na poškodbo ali spremembo. Vseeno pa je preventivni obisk zdravnika pomemben, da ta oceni vaše stanje.

Najpogosteje se pojavlja pordela koža na mestu sklepa, pa bolečina, okorelost in oteklina sklepa. Lahko se pojavi tudi slabša gibljivost ali težave pri opravljanju določenih gibov. Še posebej, če opazite težave pri hoji ali na splošno gibanju, je priporočljiv posvet z zdravnikom.