Obiskujete ortodonta zaradi nepravilnosti zob in boste najverjetneje morali nositi zobni aparat? Si ne želite, da bi vsi že na daleč videli, da nosite zobni aparat? Potem imamo za vas izvrstno rešitev – invisalign zobni aparat. Ta revolucija v ortodontiji omogoča, da se običajne zvezdice zamenjajo s prozornimi folijami po vaši meri. Gre za najnovejšo tehnologijo, s pomočjo katere lahko zobozdravnik naredi 3D modele vaših zob in tako določi kakšno terapijo boste potrebovali ter pokaže, kakšen naj bi bil končni rezultat. Potem se po tem načrtu naredi določeno število folij oziroma opornic, ki se jih menjava. Te folije zobe počasi premikajo, po potrebi jih tudi obračajo.

Največja prednost invisalign opornic je, da so prozorne, kar jih loči od zvezdic. Priporočeno je, da te opornice nosite 20–22 ur na dan, pred vsakim obrokom pa jih morate sneti, si po obroku umiti zobe, potem pa jih lahko namestite nazaj na zobe.

invisalign
Invisalign zobni aparat je primeren tako za otroke kot za odrasle, ni pa uporaben za vse probleme. Za ljudi, ki imajo večje nepravilnosti pri zobeh se še vedno priporočajo fiksni zobni aparati. Ta zobni aparat vam bo zobozdravnik priporočil le, če imate tesno stanje zob, če imate razmik med zobmi, v primeru globokih in križnih grizov ali v primeru prognatije. To, da lahko invisalign zobni aparat snemate je hkrati njegova prednost in tudi slabost. To namreč zahteva veliko discipline in odgovornosti, kar pa ni za vsakega, če pa aparat ne boste nosili redno, pa tudi rezultati ne bodo taki, kot bi si jih želeli.

Tovrstni zobni aparati so v primerjavi s fiksnimi nekoliko dražji, a kot rečeno imajo tudi kar nekaj prednosti, na primer to, da so nevidni, ne vplivajo na govor, pa tudi higiena zob je v tem primeru precej enostavnejša, kot če imate fiksni zobni aparat. Vsekakor vam priporočamo, da se teh zobnih aparatih pogovorite s svojim ortodontom, ki bo najbolje ocenil, kakšen zobni aparat je za vas najprimernejši.