Monitorji so osnovni del računalniške opreme. Računalniški monitorji imajo več resolucij. Brez monitorja računalnik ne more prikazati grafike. Nekateri zasloni imajo vgrajene zvočnike za predvajanje zvokov. Včasih so bili zasloni dosti bolj debelejši od današnjih in so tudi več sevali. Računalniški zasloni so zelo občutljivi na udarce, saj so notranje komponente zelo tanke.

Računalniški monitorji so pred 20 leti bili zelo veliki. Takrat so bile resolucije dosti krat manjše, standard v 1990. letih je bil 640 x 480. Pred tem so bili še manjši, nekateri so bili velikosti 320 x 240. Ko se je tehnologija razvila, so se povečale tudi resolucije, dan danes je možno ustvariti 8k zaslon, ki ima resolucijo 7680 x 4320. Za takšne zaslone potrebujemo tudi močan računalnik, da jih popolnoma izkoristimo. Danes obstajajo tudi manj zahtevni zasloni, standard je trenutno 1080p zaslon z resolucijo 1920 x 1080. Nekateri pa še vedno uporabljajo zaslone, ki so samo 1024 x 768.

monitorji

Včasih so zasloni potrebovali večinoma VGA ali DVI kable za priklop. Ta se počasi zamenjujeta s HDMI in DisplayPort priklopoma, to je zaradi večje zmogljivosti in boljšega delovanja. Monitorji imajo na sebi nameščene gumbe, s katerimi jih lahko z lahkoto upravljamo. Nastavimo lahko vse od svetlobe do koliko časa bodo prižgani, dokler se samodejno ne izklopijo.

Zasloni imajo tako poimenovan “refresh rate” oziroma frekvenco osveževanja, ki nam pove, koliko krat se bo slika posodobila na sekundo. Standard te posodobitve je 60 krat na sekundo. Če posodobitev ni 60 krat lahko pride do preloma slike. Vsak monitor ima svoj posebni gonilnik, ki ga moramo namestiti, da lahko prikazuje pravilno sliko. Monitor je tudi odvisen od grafične karte. Neglede, kako močen monitor imamo, če je grafična karta v računalniku slaba, bo slika tudi počasna ali pa se celo ne bo prikazala. Lahko pride do tega, da se na ekranu pojavijo mrtve pike. To so pixli, ki so prenehali delovati in jih ne moremo popraviti.

monitor

Poznamo več proizvajalcev monitorjev, kot so ASUS in Sony. Pri izbiri monitorja moramo gledati na kvaliteto in resolucijo, če vaš računalnik ne podpira visoke resolucije,  potem visoko zmožni monitor ni za vas. Kvaliteta monitorja je zelo pomembna, saj imate lahko odlično kvaliteto slike, ampak če je zaslon slabše kvalitete bo tudi slika slabše kvalitete.

Monitorji imajo priklop na zadnji strani računalnika, najdete jo na istem položaju, kjer je grafična kartica. Računalniki lahko podpirajo več kot dva zaslona, nekateri programerji uporabljajo do 4 monitorje, zato, da ni potrebno preklapljati med različnimi programi. Monitorje lahko upravljate v meniju, ki ga prikličete z gumbi na zaslonu ali pa z desnim klikom na namizje.