S težavami, ki jih prinaša povečana prostata, se srečuje velika večina moških. S starostjo se namreč prostata povečuje, kar je normalno, ni pa nujno nevarno. Prostata je žleza, ki jo imajo samo moški. Ima kar nekaj funkcij, prinese pa lahko tudi kar nekaj problemov. Znak, s katerim se v večini soočajo starejši moški, je povečana prostata. 

povečana prostata

 

Pri tem ne gre še nujno za rakavo obolenje, je pa to seveda možno. Povečana prostata lahko prinaša kup nevšečnosti, povezanih z izločanjem urina, zmanjšanjem spolne sle pa tudi slabše počutje. Povečana prostata v večini primerov ni opazna s prostim očesom, zato je pomembno, da v primeru, da zaznamo kakršnekoli spremembe, obiščemo osebnega zdravnika, ki nas bo po potrebi napotil tudi k specialistu. Sicer povečana prostata ni neozdravljiva v večini primerov, obstaja kup zdravil, ki lajšajo njene simptome, vendar pa vsa zdravila ne pomagajo v vseh primerih. Najhuje, kar nam lahko povečana prostata prinese, je maligno povečanje, ki pomeni rakavo obolenje in je potrebno dolgotrajnega zdravljenja. V večini primerov je to zdravljenje uspešno, če je le dovolj zgodaj odkrito in se rak še ni razširil, so pa primeri, ki se končajo s smrtnim izidom. Zato povečana prostata vseeno ni nezamarljiv faktor in je nikakor ne smemo jemati kot nujno zlo, s katerim se je treba pač sprijazniti in živeti.

Kot že rečeno, se da v večini primerov pomagati in precej olajšati simptome. Povečana prostata se načeloma pojavlja po petdesetem letu, zato je potrebno takrat temu nameniti več pozornosti. Kar se tiče dovzetnosti, je veliko odvisno od genetike, deloma pa tudi od prehrane. Vsekakor nam zdravo življenje ne bo škodilo, dobro je zdravo jesti in se veliko gibati, kar bo morda preprečilo simptome, ki jih prinaša povečana prostata ali pa jih vsaj olajšalo.