Vsi vemo, da so v zadnjem času temperature bolj ekstremne, kot so bile pred desetimi ali dvajsetimi leti. Pozimi se temperatura spusti krepko pod ničlo, poleti pa naraste čez 40 stopinj. Seveda so UV žarki pri tako visokih temperaturah lahko zelo nevarni. Ti niso nevarni samo za kožo, ampak tudi za naše oči. Zato je poleti zelo pomembno poskrbeti za varnost naših oči. Če imate težave z vidom, vam sončna očala z dioptrijo poleg svojih osnovnih funkcij zagotovijo še popolno zaščito pred UV žarki. 

sončna očala

Sončna očala vam ne zagotavljajo zaščite le med poletjem, ampak tudi pozimi. Vemo, da je sonce lahko nevarno tudi takrat. To pa velja zlasti takrat, kadar zapade veliko snega, saj se sonči žarki odbijajo od njega. To velja tako za sneg kot za vodo. Zato so polarizirana sončna očala vsekakor dobrodošla med smučanjem ali jadranjem. Pri tem se je treba zavedati, da nivo zaščite ni pogojen z barvo stekel. To pomeni, da temnejši odtenki stekel niso vedno najboljša rešitev za odsevajoče se sončne žarke.

Sončni žarki se odbijajo tudi od trdih površin kot je asfalt. Ko se med vožnjo pojavi sonce pred našimi očmi ali se od asfalta odbijajo proti našim očem, je to lahko zelo nevarno. Sonce nas v takšnih primerih zaslepi in lahko pride do hudih prometnih nesreč. Zato so polarizirana sončna očala zelo uporabna tudi med vožnjo, saj nam vetrobransko steklo ne ponuja tovrstne zaščite. 

Pri nakupu je treba biti pozoren na certifikate, ki jih imajo določena sončna očala. Ti nam jamčijo popolno zaščito pred škodljivimi UV-A in UV-B ultravijoličnimi žarki. Nikar se ne zanašajte na barvo in zatemnitev stekel, saj vam ti dve lastnosti ne pomagata veliko, ko govorimo o UV žarki. Ti dve lastnosti sta pomembni le zaradi vašega boljšega počutja. Nekaterim bolj ustrezajo sončna očala temnejše barve, drugi se pa odločajo za svetlejše odtenke. Pomembno je le to, da vam sončna očala ne pokvarijo barvnega vida.