Pri nas je kar nekaj takšnih ljudi, ki morajo nujno opraviti tudi tečaj iz slovenskega jezika in kasneje opraviti tudi izpit. To je eden od pogojev, ki omogočajo, da se lahko tujec pri nas zaposli in ne nazadnje pridobi tudi državljanstvo. Jezikovni tečaj slovenščine za tujce je poseben program, ki omogoča učenje slovenskega jezika za tujce. Poteka po prav posebnem programu, izvajajo ga samo na določenih ustanovah in to ljudje, ki so za to usposobljeni. 

slovenščina

 

Učenje slonice, pisanje krajših in daljši besedil 

Slovenščina za tujce poteka na različnih ravneh učenja. Osnovna raven najprej vključuje poznavanje osnovnega besedišča in tvorbo krajših ter preprostejših stavkov oziroma povedi. Slušatelji tečaja ponavadi na prvi uri tečaja prejmejo še veliko dodatnega gradiva, tudi v obliki učbenika ter delovnega zvezka. 

Osnovni tečaj vključuje tudi pisanje krajših besedil, kasneje pa udeleženci lahko napišejo tudi daljši spis oziroma besedilo na določeno temo. 

Izpit iz slovenskega jezika 

Slovenščina za tujce je program, ki omogoča, da se slušatelji kasneje lahko udeležijo tudi izpita iz slovenskega jezika. Kaj vse vključuje izpit, si lahko ogledate tudi s pomočjo spleta. Na njem lahko najdete tudi posebne vzorce izpitov, ki vam pomagajo pri vaji. Poleg so tudi rešitve, da vam je vse skupaj tudi nekoliko lažje. 

Na določenih spletnih straneh si lahko ogledate tudi to, koliko vas bo program slovenščina za tujce stal in kje vse se ga lahko udeležite, česa vse se boste tam naučili, koliko ur bo trajal, ob katerih dneh se ga lahko udeležite in kdaj je čas, da se prijavite tudi na izpit iz slovenščine za tujce. 

Ker je ponudnikov kar nekaj, je najbolje, da pregledate celotno spletno stran, na kateri se predstavljajo. Kaj kmalu boste ugotovili, kateri med njimi je najdostopnejši za vas. Morda boste gledali tudi na to, da vam bo lokacijsko najbližji.