Artroza je ime za skupek številnih bolezni mišic, kosti, kit in tudi kože ter notranjih organov. Te bolezni imajo vsak svoj simptom, vendar se med seboj prepletajo, zato jih je težko ločiti. Včasih pa ima pacient več vrst artroz. Kaj je artroza – vse informacije na to temo so na tej povezavi. Artrozo, za katero vrsto gre, diagnosticira zdravnik in takoj odredi zdravljenje. Če se to bolezen odkrije dovolj zgodaj in se jo takoj zdravi, se še lahko ustavi in omili, včasih se jo lahko tudi prepreči ter ozdravi, je pa to zelo redko. Jo je pa zelo težko odkriti, ker ima podobne simptome kot nekatere druge bolezni.

artroza

Kako se artroza prepozna? Splošni simptomi artroze so bolečine, ki ne nehajo v mišicah, kosteh in kitah. Predvsem so te bolečine v členkih na rokah in nogah. Kasneje se lahko bolečina in bolezen preseli še na kolena, komolce, ramena, pljuča, jetra, ledvica in črevesje. Nekateri pacienti bolečino občutijo postopoma in počasi, nekaj pa je tudi takih, katerim se bolečina pojavi takoj. 

Artroza se razvije v nekaj tednih, nekateri pa imajo tako vrsto te bolezni, da se pojavi nenadoma brez opozorila. Zdravnik ugotovi, za katero vrsto artroze gre in potem predpiše zdravila, k pomagajo bolezen ustaviti in preprečevati nadaljnje širjenje. Nekaterim, zelo redkim, se stanje popravi. Večina pa ima  to oblezen do konca življenja in se postopoma počasi slabša. 

Artroza pa se lahko zdravi in lajša tudi s pomočjo fizioterapije. Fizioterapevt vas bo pregledal in ugotovil stanje, koliko je bolezen naredila škode ter kaj se da narediti s pomočjo aparatov, ki jih fizioterapija uporablja ter s pomočjo fizičnih vaj. Aparati pomagajo obnavljati tkivo in celice s pomočjo določenih frekvenc, zato se telo samo začne zdraviti. Fizioterapija zato dokazano zelo pomaga pri zdravljenju artroze in pri lajšanju bolečin ter odpravljanju simptomov. Vsekakor je vredno poskusiti in se takoj naročiti na pregled.