Domača sončna elektrarna se splača, ker imate zastonj elektriko. Izpolnjevati mora pa tri pogoje. Da je priklopljena v sistem, da dobite subvencijo za začetno investicijo in da je dovolj kakovostna. Tako vam bo domača sončna elektrarna prinašala dobiček in vam bo elektrika vedno na razpolago brezplačno. Namesti se jo kjerkoli v Sloveniji, kjer imate dovolj sončnih dni, to pa je skoraj v 95 % primerov.

domača sončna elektrarna

 

Da je domača sončna elektrarna povezana v javni energetski sitem je pogoj, da dobite subvencijo Eko sklada, ker je nujno za začetni vložek, da lahko kupite kakovostne sončne celice, ki imajo največji učinek in jih potrebujete bistveno manj, kot če bi kupili najmanj kakovostne celice. Manj kakovostne celice so primerne samo za kraje, kjer ni sonca in je dosti sence, saj niso občutljive na to, gre za grape in barje, kjer je dosti megle.

Če pa je domača sončna elektrarna del električnega javnega sistema, potem ne bi smelo biti težav, kajti to pomeni, da ko ni sonca, prejemate elektriko iz omrežja, če jo proizvedete premalo. Ko ste jo proizvedli preveč, se je namreč oddajala v omrežje in se tam shranila. Na koncu leta se naredi obračun in če ste porabili manj elektrike, kot ste jo oddali, ne samo da je elektrika za vas zastonj, ste še profilirali. 

Da se domača sončna elektrarna splača, mora delovati vsaj 20 let brezhibno, kar omogočajo kakovostni sončni paneli, za katere dobite tudi vsaj tako garancijo. V povprečju pa take elektrarne delujejo do 40 let, preden je treba panele zamenjati. Namestite pa jih lahko na strehe hiš, vikendov, prikolic, drugih objektov ali pa na samostojne nosilce poleg stavb.

Najemite sposobnega električarja, ki vam bo pomagala pri izbiri celic, velikosti elektrarne, ki je odvisna od tega, koliko elektrike porabite oziroma imate električnih porabnikov. Namestil ob trudi celotno električno napeljavo do porabnikov, da boste lahko le še priklopili jih in vse bo delovalo.