Plomba je domač izraz za zalivko, ki je v zobu, če imamo z njim težave. Najboljša je bela zalivka, ker se ne vidi, da je bil zob poškodovan in da ni naraven, ampak je popravljen. S tem ne boste kazali navzven sivih kovinskih zalivk, ki ne zgledajo najboljše, ampak boste zgledali, kot da imate povsem naravne ni povsem zdrave zobe. Taka plomba je obstojna in dosti bolj zdrava od kovinske, saj se pri grizenju dogaja, da se zalivka počasi obrablja in to, iz česar je narejena potem pronica v telo.

plomba

Če je plomba kovinska in vsebuje kovine, je to za telo zelo nevarno in ni v redu, še posebej za možgane, kjer se lahko trajno te kovine ugnezdijo in poškodujejo tudi možgane. To se lahko zgodi tudi nosečnicam zato je bolje, da je plomba bela, ker je drugačen material.

Takšna zalivka je novodoben in preverjen material, ki drži dolgo, če je dobro narejena in vas bo naredila lepe ter zdrave. Zob je včasih treba popraviti, če podleže kariesu ali kaki drugi zobni bolezni in je treba ga delno odstraniti ali se odstrani tudi živec. Takrat je nujna plomba, da se zob zapre, drugače lahko še naprej se kvari ali pa vas zelo boli, ker je zob občutljiv na hrano in pijačo ter spremembo temperature. Točno to rešuje dobra zalivka.

Nekateri se resno vprašajo, katera zalivka je dobra, bela ali amalgamska in veliko je zagovornikov bele zalivke. Nekaj evrov se jo doplača, če niste dodatno zavarovani, vendar se res splača, ker je boljša od amalgamske, o kateri ste gotovo že slišali razne zgodbe. Te pa je dobro preveriti pri vašem zobozdravniku in ga vprašati, kaj točno bi vam priporočil. Morda pa za kakšen primer bela zalivka niti ne pride v poštev in vam bo zdravnik raje priporočil drugo rešitev. Kamorkoli se boste odločili, poslušajte nasvet zobozdravnika, ki je res strokovnjak.