Akumulator pri avtu se menja, ko ni več sposoben učinkovito zagnati motorja. Načeloma akumulator zdrži več let, v povprečju šest do sedem let pri novem avtomobilu. Akumulatorji (več na http://www.kmetijskaoprema.si/Akumulatorji) rabljenih avtomobilov imajo nižjo življenjsko dobo, v povprečju trajajo od štiri do pet let.  Pri sodobnejših avtomobilih so zahteve še večje, zanje mora biti zagon tudi dovolj hiter. Hkrati pa so nekateri sodobni avtomobili opremljeni z porabniki, ki trošijo energijo tudi v času mirovanja.

Posebna zgodba so sodobni avtomobili s sistemom Start in Stop ter avtomobili z rekuperacijo energije. Kontrolo akumulatorja je pomembno opraviti predvsem v jeseni, predno se začnejo temperature spuščati pod nič stopinj Celzija. Pri temperaturi okrog nič stopinj ima akumulator zgolj še osemdeset odstotkov zmogljivosti ter polovico zmogljivosti pri temperaturi pod dvajset stopinj Celzija. Zimski prizori množice nevoznih avtomobilov ob nenadnem spustu temperature so marsikomu ostali v spominu ali so celo del njihovih izkušenj. Jesen je torej pravi čas za preizkus akumulatorja, ne glede na njegovo starost.

Na podatek o povprečni življenjski dobi se pri tem ne gre zanašati, upoštevati je potrebno tudi splošno stanje avtomobila, njegovo vzdrževanje, pogoje vožnje in druge dejavnike.

akumulator pri avtuAkumulatorji načeloma zdržijo več časa, če redno čistimo priključke ter skrbimo za optimalno količino tekočine. Lastniki, ki za to preprosto nima časa, se bolj kot na statistiko, lahko zanesejo na meritev strokovnjakov, ti hkrati poskrbijo za njegovo vzdrževanje ali zamenjavo z novim. Bolj kot je avto sodoben in napreden, bolj zahteven je akumulator.

Pri starih avtomobilih z malo porabniki je šlo za nezahtevno tehnologijo, danes je porabnikov bistveno več. Mehanske dele pri sodobnih avtomobilih zamenjuje elektronika, ki ni zanemarljiv porabnik.

Ustrezno zmogljiv akumulator mora biti v času delovanja neprestano na voljo, sicer se na krajši ali daljši rok lahko zgodijo različne okvare. Nekateri avtomobili izraziteje trošijo energijo tudi v času mirovanja ter zahtevajo tehnično naprednejši akumulator.