Pred nekaj leti se je po Sloveniji razširilo agresivno oglaševanje tujih ortodontov. Ali to pomeni, da slovenski ortodonti ne želijo tržiti svojih storitev? Ne nikakor, to se vidi tudi v zadnjem času, ko so se vsaj na spletu začeli pojavljati tudi oglasi nekaterih slovenskih ortodontskih ambulant. Ortodont Ljubljana je oglas, ki ga pogosto lahko opazite med adwordsi v iskalnem omrežju Googla. Zakaj je tako?

Zgodba oglaševanja je v tesni povezavi s kodeksom zdravniške zbornice, ki je zdravnikom, zobozdravnikom in ortodontom strogo prepovedovala oglaševanje v tiskanih medijih, na spletu, ravno tako na radiu in televiziji. Tuji ortodonti s tem niso imeli težav, njihovi številni oglasi so preplavili tiskane medije in zavzeli osrednji prostor na spletu. Zdravniška zbornica se je odzvala in spremenila kodeks, vendar je tudi ta sprememba za zobozdravnike in ortodonte še vedno precej omejujoča.

ortodont ljubljana

Vse to je povzročilo prepričanje med ljudmi, da se splača hoditi k ortodontom na Hrvaško in ne v Ljubljano oziroma kam drugam v Sloveniji. Res je, da so zaradi nižjih stroškov dela na Hrvaškem stroški ortodontskega zdravljenja nižji kot v Sloveniji. Toda v zadnjem času so tudi mnogi ortodonti v Sloveniji prilagodili cene in postali zelo konkurenčni južnim sosedom. Poglejmo, na kaj morate paziti, ko se odločate, kateri ortodont vam bo namestil zobni aparat.

Za ceno zdravljenja so ključne tri stvari: vrsta nepravilnosti na zobeh, vrsta zobnega aparata in v nekoliko manjši meri tudi kakovost zobnega aparata. Pri primerjavi cen za namestitev zobnega aparata v Ljubljani ali Zagrebu večina ljudi zanemari strošek poti in izgubljenega časa. Ortodontsko zdravljenje namreč traja dve leti, v nekaterih primerih lahko tudi več. Zdravljenju sledi še obdobje retencije, ki zopet zahteva kakšen obisk ordinacije. Ortodonta boste obiskali enkrat mesečno in to v dveh letih znese precejšen strošek, ki se ga na začetku mnogi sploh ne zavedajo. Kaj šele v primeru, če nastopijo kakšne težave in zapleti.

Ker pa je težko najti dobrega ortodonta, se lahko obrnete na največji slovenski zobozdravstveni portal eZobozdravnik, kjer vam pri tem pomagajo. Če ne živite ravno v bližini Hrvaške meje, potem je zelo verjetno, da boste v Ljubljani ali kje drugje našli ortodontsko ambulanto, ki bo zdravljenje opravila po zelo ugodni ceni. Seveda pa cena ni edino merilo pri izbiri ortodonta. Ker je mnoge obiska ortodonta in namestitve zobnega aparata strah, je tudi zaupanje zelo pomemben dejavnik pri izbiri. Dober ortodont si bo za vas vzel čas in vam pojasnil vse postopke in potek zdravljenja.